Fondsen
De Stichting Physica is een stichting zonder winstoogmerk, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Amsterdam onder nummer 41199390. Zij heeft geen personeel in dienst en het bestuur is onbezoldigd. De Stichting zet al haar geldmiddelen in ten behoeve van haar doelstelling.
Volgens de statuten uit 1971 worden haar geldmiddelen gevormd door:
- Vrijwillige bijdragen;
- Schenkingen en legaten;
- Subsidies;
- Rente van belegde gelden;
- Opgenomen gelden;
- Alle andere aan de Stichting toekomende baten. Daaronder vallen onder andere de royalty’s uitbetaald door Elsevier wegens het gebruik van de naam voor de PHYSICA-tijdschriften van Elsevier.
Op dit moment beschikt de Stichting over twee inkomstenbronnen:
1. royalty’s betaald door Elsevier wegens het gebruik van de naam voor de PHYSICA-tijdschriften van Elsevier. Dit zijn:
- PHYSICA A: Statistical Mechanics and its Applications;
- PHYSICA B: Condensed Matter;
- PHYSICA C: Superconductivity and its Applications;
- PHYSICA D: Nonlinear Phenomena;
- PHYSICA E: Low-dimensional Systems and Nanostructures.
2. Het vermogen dat de Stichting heeft opgebouwd. Dit vermogen is gedeponeerd bij de ABNAMRO bank. Het beheer ervan is in handen van de penningmeester van de Stichting in samenspraak met DB en AB. Ook de inkomsten uit dit vermogen worden ingezet voor de doelstellingen van de Stichting. De Stichting belegt voornamelijk in obligaties en herbelegt het vrijgekomen bedrag na het aflopen hiervan.
Als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) is de Stichting Physica een vermogensfonds (standaardformulier betreffende publicatieplicht). Dat wil zeggen dat de Stichting niet actief geld of goederen werft en haar vermogen of de opbrengsten van dat vermogen bijna uitsluitend aan haar doelstellingen besteedt.
Uit het jaarverslag over 2023 en document met de realisatie in 2023 en de begroting voor 2024 (opgesteld door de ecretaris en door de penningmeester, en goedgekeurd door het Algemeen Bestuur) wordt duidelijk welke doelen de Stichting subsidieert. Eerdere Jaarverslagen staan hier: 2022 en 2021.
Wat betreft voorgenomen bestedingen in 2024 is op dit moment bekend dat de Stichting de Nederlandse Natuurkundige Vereniging weer zal subsidiëren evenals een aantal projecten (conferenties, workshops, boeken) en een bijzondere leerstoel aan een Nederlandse universiteit.